.:penyewa:.

Love of Life

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, May 10, 2012

HIV testing

Assalamualaikum wbt...

hari ni aku ngan en.fiancee pergi buat HIV testing...memang setiap pasangan yang ingin berkahwin diwajibkan untuk buat test ni...it is important to know whether you have HIV or not..sebab bile kite berumah di tepi tangga kite mesti nak melahirkan zuriat yang bebas dari sebarang penyakit kan??so, this is the first precautions we should take....as for me, i 've done it today...

before nak buat test HIV ni, kite kena buat appointment dulu dengan mana-mana Hospital Kerajaan atau Klinik Kesihatan Kerajaan....sebab JAKIM hanya terima keputusan ujian HIV dari hospital dan klinik kerajaan je...Hospital Swasta tidak diterima sama sekali...aku buat dekat Klinik Kesihatan Seksyen 19 sebab time aku kol nak buat appointment klinik tu je yg angkat...hahaha...

actually tak lama mana pon test ni dibuat...step dia pon senang sangat...ambil borang kat kaunter pentadbiran, isi borang, bayar yuran RM1 kat kaunter pertanyaan pembayaran, letak borang kat tempat yang disediakan, tunggu nama kena panggil, jalani ujian, tunggu keputusan, then boleh balik dan nikah terus..hahaha...

yup, kite buat ujian hari tu and get the result on that day jugak...sebab die guna HIV rapid test...die da ada kit die da...dia just cucuk hujung jari kite, isi darah dalam bekas yang ada kat kit tu then tunggu result...2titik darah je pon dia amek..tak mati pon lau buat HIV testing tu...bile da dapat result,simpan result elok-elok untuk tunjuk kat JAKIM...kalau positive, dorang ada buat khidmat kaunseling...still boleh kahwin...lau negative boleh kahwin terus lepas segala urusan dan borang-borang yang diperlukan siap di isi...

Alhamdulillah, both of us were non - reactive which is negative....lepas ni siap isi semua borang nikah, boleh kahwin dah...=)...doakan semua persiapan dan majlis kami berjalan lancar ye...will up date everything soon...masih ada 3bulan lebih lagi...till then...daa...=P

da boleh kahwin...=D


5 comments:

~Peter kass~ said...

suka lettew.. hehe x sabar kan...

~Peter kass~ said...

suka lettew.... x sabar btl tunggu masa tu tiba... hehe

misz anis said...

b: mesti la suke....nak tukar status tu...hahahaha

Fiena Shahairi said...

dh nk kawen dah.. ehehhehe~ =)

misz anis said...

insyaAllah akak..=)