.:penyewa:.

Love of Life

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, June 1, 2011

everything happen for a reason

Assalamualaikum..wbt...

ok...ni second entry aku for the day...nape aku wat second entry ni kan??rajin pulak aku nak memerah otak wat second entry...sebab nye, aku tak payah nak fikir pape pon...tibe-tibe je ade benda rasuk aku suh tulis...so, aku nak menulis la ni...actualy, menaip..bagi korang la kan, setiap ape yang berlaku tu mesti la ade sebab nye kan???like what people always said, everything happened for a reason..tak de nye benda tu nak berlaku secara tibe-tibe..tak de nye orang nak cari pasal law bukan sebab dia sakit ati ngan kau..tak de nye pokok bergoyang law bukan sebab kena goncang...betoi tak???

and everytime something happen kat korang, cuba la korang fikir apa sebenar nye salah korang..if bukan salah korang pon,cuba la korang fikir ape yang menyebabkan orang tu bertindak camtu kat korang kan??ape sebenarnye masalah yang timbul...korang ye ye je cakap aku redha ngan setiap ape yang belaku..tapi lepas tu korang duk sumpah-sumpah orang tu...tak boleh ke korang doakan kebahagian dia???korang gak cakap korang redha kan???law dah redha tu,terima jela ketentuan yang Allah dah tetapkan..like when korang putus cinta la kan???dah makhluk Allah tu bukan jodoh korang...korang sayang macam mana pon, cinta bagai nak gila pon,but when it comes to something yang bukan kite tetapkan,kite kena pasrah..kena redha...betoi tak???korang paksa-paksa pon,benda tu da tersurat kat atas sana yang dia bukan jodoh kite..kite hanya mampu merancang, semua nya Allah yang tentukan...dia maha mengetahui segala nya...

aku bercakap melalui pengalaman jugak...bukan aku tak penah lalui semua ni...my parents got divorce...and one thing that i hope was they wont going divorced...tapi nak buat camne kan???aku makhluk Allah yang lemah..da jodoh dorang sampai situ je..nak tak nak, aku still kena trime..and yes, i could adapt with it..although benda tu pahit gile kan???aku kena jadi anak yang tabah and kuat..aku kena kuatkan semangat mak aku...and at the same time i love my dad...walaupun nampak cam abah aku yang salah, tapi aku redha..pape jadi pon, die tetap abah aku...aku tetap sayang dia..and mak tiri aku pon baek..da jodoh abah aku ngan mak tiri aku kan???aku boleh buat ape??tak akan aku nak maki and marah-marah dia lak..aku redha je..and yes, aku sayang mak tiri aku...

that is why i said that everything happened for a reason...law korang sakit hati, kecewa, sedey and sebagainye, tak payah la sampai nak maki-maki or sumpah-sumpah orang tuh...korang bukan taw pon sebab musabab dia buat camtu kan???ni sampai nak sumpah hidup orang tu tak bahagia la, hidup orang tu akan musnah la..ape benda ntah korang ni...just accept what had happen to you..learned from that mistakes...make it as experience...pengalaman mendewasakan kan???kite ni orang Islam..ade rukun Islam...ade rukun Iman..and one of rukun Iman say that we need to believe in Qada' and Qadar rite???so,percaya la...jangan menghukum orang melulu...haish...k la..cam emo lebey lak aku ni kan???do leave a comment..thanx..=)

2 comments:

ain sakinah said...

yes anis..........
you are totally right..
everythng happen for a reason..
n that reason might not coming now or in a nearest time..but keep believe that..everythng happen to you is also the best for you to handle..n know what..the more obstacle n hardness u recieve..the more Allah's love u have..be strong dear~ may Allah always give u guidance =)

misz anis said...

@ain sakinahthanx ain..i hope that im strong enough to go through all the obstacles and hardness..need ur support and do give me the strength..=)