.:penyewa:.

Love of Life

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 16, 2011

..J.A.N.J.I..

Assalamualaikum..wbt..

tak de idea nak tulis pasal ape kat blog ni senanye...cuti-cuti ni idea nak mencoteng arang ke muka blog ni semakin berkurangan..boley camtu??hehehehe...so,malam ni aku nak berbicara tentang JANJI...ceyhhh..berbicara konon...tak kesah la...korang taw tak ape yang dimaksudkan dengan janji???law dalam istilah english education nye,PROMISE....well,aku pon tak bape nak taw sangat maksud die..agak korang rajin,sila la search lam kamus dewan bahasa dan pustaka ye...pastu,inform kat aku...tapi aku taw satu benda...LEMBU hidup dipegang pada TALI, MANUSIA hidup dipegang pada JANJI..ada betoi ka falsafah ni???aku pon da ingat-ingat lupe....huhuhuhu

bagi aku,manusia ni memang senang sangat-sangat la nak berjanji segala bagai ni...mulut tu,asyik bagi ayat-ayat manis je..tambah-tambah pulak kaum adam masa mula-mula nak ngorat kaum hawa...hai macam-macam la die tabur janji kan??? i janji i akan bahagia kan hidup u...i janji tak kan kecewakan u...i janji i tak kan cari laen law u da mati nanti...i janji i tak kan sakit kan hati u..i janji nak sehidup semati ngan u...i janji tak kan menduakan u,u la nyawa i...macam-macam la janji nye...yang hawa ni pulak,bile da dengar macam-macam ayat manis di pinggir bibir,cair la kan??macam dialog lam drama swasta la..u jump,i jump...tapi law ngan aku silap la..u jump,i see...then i say bye-bye...yang ko nak g lompat tu watpe??tak de keje laen lagi dah nak wat???

tapi,bile da kapel,mula la pakwe ko buat hal kan???keje nak bagi ko sakit hati je..dah lupe agaknye janji die tak nak sakitkan hati ko..pastu elok je ko mati,kubur tak dan hijau lagi,da ade yang baru...tu janji tak nak cari laen???janji nak sehidup semati??asal masa ko mati die tak nak tanam badan die sekali..duk satu liang...baru betol..kan??hehehehe..aku bercakap ni berdasarkan pengalaman..aku bukan nak salahkan kaum lelaki...kadang-kadang ade jugak pempuan yang jenis pandai berjanji je kan???tapi tak tepati pon..aku taw...bukan aku tak taw...bagi aku,law ase tak ley nak tepati janji tu,baek lah jangan berjanji...ni bukan takat berjanji je,siap sumpah segala bagai...tu belum ada kes yang junjung Quran lagi...adoi...

mesti korang nak cakap macam la aku tak pernah berjanji kan???aku ngaku,aku pon pernah berjanji...yes,i admit it...aku janji kat BEKAS pakwe aku yang aku tak kan tinggalkan die...tapi da jadi bekas kan???mesti la aku da tinggalkan...huhuhuhu...eyh,korang jangan nak tuduh aku tak tepati janji ea???tak baek owh maen tuduh-tuduh...tu da dikira memfitnah..dari korang fitnah aku,baek bunuh terus..kurang sikit dosa tu..hihihihihi...aku tinggalkan die ade sebab...sebab nye,die lagi banyak tak tepati janji die ngan aku..tak perlu la aku nak senaraikan kat sini...aku da banyak sabar..da penah bagi peluang...die janji nak berubah...and yes,die berubah...untuk beberapa ketika...pastu buat perangai balik...abes,tak kan aku nak hold promise die tu??aku gak yang makan ati...law sedap tak pe,ni ase cam nak bagi kaki..tak pelah..hanya jauhari mengenal manikam...hanya member aku yang mengerti segalanye...mungkin die terlupa janji-janji die ngan aku..well,banyak sangat janji nye kan???bak kata Tun Mahathir, melayu mudah lupa...=D

akhir kata dari aku,law ase tak mampu nak tunaikan janji tu,better jangan gatal-gatal nak berjanji la...law nak berjanji pon,baek korang senaraikan segala janji-janji korang tu,pastu tulis la dalam buku ke,list dalam blog ke..at least law korang lupa,ley tengok balik senarai tu...pastu,law kekasih korang sebuk janji macam-macam ngan korang,korang tulis semua janji-janji die tu..masa die terlupa,korang tulis atas dahi die..jangan guna marker..korang tatoo kan terus..biar die ingat...hahahaha...tak salah nak berjanji,tapi pegang janji tu...tunaikan..jangan taw berjanji je...nanti jadi cam aisyah..beku hati die duk ingat janji manis...hehehehe..well,take this as a reminder..not just for you,but for me as well...yela,ingat mengingati antara satu sama laen kan amalan mulia...till then,peace yaw!!

p/s: mr.chem...please keep ur words or i and hana gonna "santau" u...hehehehe...im holding ur words and im holding my words too...do the best for our relationship so we can be together,forever..amin..i evol you...=)

8 comments:

Anonymous said...

setiap manusia xdapat lari dari membuat silap..kesilapan yg lepas akn menjadi pengajaran buat seseorang..tinggalkn seseorang bkn jalan penyelesaian yg baik kerana kesilapan membuatkn kita lebih memahami pasangan masing2..

annis said...

tepat.padat.
kelakar pon ade.
hehe!
neway kau sabar lah ye.
kumbang bukan seekor.
ape ape pon chill babe :)

misz anis said...

@Anonymousowh..well encik anon..i know people make mistakes...but if u keep on repeating the same mistakes why should ur partner be with u again???if i undergo it,im gonna say bye-bye..if u understand ur partner,u should what thing she/he like/unlike...

misz anis said...

@annis
hehehehe...aku ngah sabar la ni syg...
btw,i've found new kumbang already..
hahahahaha...miss u babe...=)

Niena Farrah-Hana said...

entry ko memanjang panjang bagai nak rak..ponat den nk baco...kah3..

misz anis said...

@Niena Farrah-Hanaabes,macam entry ko pendek-pendek pulak kan???ko ingat aku tak baca???hehehehe

hana said...

erm...
janji hanya sekadar janji..
bukan susah pun berjanji ni cik anis oi..
tp yg susah nye nak menunaikan janji tu..
benda paling senang nak buat adalah bercakap...
so kalau nk berjanji pun mesti bercakap kan???
bak kata pepatah..cakap tak serupa bikin..
kalau bisu senang cikit..
xde la nak menabur janji bagai..
muahaha...

misz anis said...

@hana
yup...betoi sesangat tu hana...setuju toi aku...baek bisu...hahahaha